Gemiddelde leeftijd pensioen

Na jaren van werken ga je verdiend met pensioen. Wat is de gemiddelde pensioenleeftijd eigenlijk?

Gemiddelde leeftijd pensioen in Nederland

De gemiddelde leeftijd dat mensen in Nederland met pensioen blijft stijgen. Met name door de huidige economie besluiten mensen niet om eerder met pensioen te gaan, omdat die financieel niet aantrekkelijk is. De gemiddelde leeftijd dat mensen in Nederlander met pensioen gaan is 63,2 jaar.

Gemiddelde leeftijd pensioen in België

De gemiddelde leeftijd dat mensen in Nederland met pensioen blijft stijgen. Met name door de huidige economie besluiten mensen niet om eerder met pensioen te gaan, omdat die financieel niet aantrekkelijk is. De leeftijd dat mensen in België gemiddeld met pensioen gaan is 59,1 jaar.

Gaan we op steeds latere leeftijd met pensioen?

We gaan inderdaad steeds later met pensioen. Doordat de regering de wet aanpast moeten werknemers gemiddeld steeds langer werken. Hierdoor gaan mensen later met pensioen. De gemiddelde pensioenleeftijd was in 2006 nog 61 jaar. Dus in nog geen 10 jaar tijd is de gemiddelde pensioenleeftijd dus flink gestegen.

Pensioenleeftijd in de toekomst

De gemiddelde leeftijd om met pensioen blijft nog steeds stijgen. Doordat mensen steeds ouder worden en de pensioenleeftijd  gaat de komende jaren verhoogd  worden van 65 naar 67 jaar. Daarom gaan Nederlanders steeds later met pensioen.

Jonge leeftijd met pensioen

Mensen die werken in de bouw en in het openbaar bestuur gaan gemiddeld op de jongste leeftijd met pensioen. De gemiddelde leeftijd dat werknemers in deze sectoren met pensioen gaan is ongeveer 62,2 jaar.

Late leeftijd met pensioen

Wanneer je in de sector landbouw, visserij, cultuur en andere dienstverlening dan ga je waarschijnlijk redelijk laat met een gemiddelde leeftijd van 64,8 jaar met pensioen.

Pensioen in andere landen

De gemiddelde leeftijd van mensen die met pensioen in andere landen. In een land als Zweden is de pensioenleeftijd volgens de wet met 60 jaar het laagst. In andere  landen van Europa ligt pensioenleeftijd gelijk met Nederland. In de meeste landen word de pensioenleeftijd net zoals in Nederland verhoogd tot 67.

Gaan mannen of vrouwen eerder met pensioen?

Gemiddeld gezien gaan vrouwen op iets eerdere leeftijd met pensioen dan mannen. Zo gaan mannen op 63,9 en vrouwen op 62,5 jarige leeftijd met pensioen. Misschien komt het doordat gemiddeld genomen meer werken dan vrouwen.

Bekijk naast de gemiddelde leeftijd pensioen ook eens: