Gemiddelde leeftijd overlijden

De gemiddelde leeftijd overlijden in Nederland is hoog ten opzichte van andere landen in Europa. Nederland behoort bij de meeste hoge gemiddelde leeftijd van het overlijden, maar wat is nu gemiddelde leeftijd overlijden in Nederland en België.

De gemiddelde leeftijd overlijden in Nederland

In Nederland en België is de gemiddelde leeftijd dat mensen overlijden gemiddeld 86 jaar. En deze levensverwachting blijft alleen maar stijgen door steeds betere levensomstandigheden. Vrouwen overlijden gemiddeld op een 88 jarige leeftijd en mannen worden 4 jaar jonger met 84 jaar.

Is de gemiddelde leeftijd van mannen of vrouwen hoger?

Vrouwen overlijden gemiddeld 2,5 jaar later dan mannen. Vrouwen worden dus toch een aardig stuk ouder dan mannen.

De gemiddelde leeftijd overlijden per geslacht
De gemiddelde leeftijd van overlijden in Nederland is momenteel rond de 84 jaar voor mannen en rond de 88 jaar voor vrouwen. Dit is een stijging ten opzichte van de afgelopen decennia vanwege verbeterde medische zorg en leefstijlfactoren.

De meeste mensen sterven aan chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker en longziekten. Deze ziekten zijn vaak het gevolg van leefstijlfactoren, zoals roken, ongezonde voeding en gebrek aan beweging, hoewel er ook genetische en andere factoren een rol kunnen spelen. Andere belangrijke oorzaken van overlijden in Nederland zijn ongevallen en veroudering.

Stijgt de gemiddelde leeftijd van overlijden?

Met steeds betere zorg en leefomstandigheden in Nederland stijgt de gemiddelde leeftijd van overlijden. Zo was in 1950 de gemiddelde leeftijd van overlijden in Nederland nog ronde de 70 jaar. Tegenwoordig worden we gemiddeld al 10 jaar ouder. Onderzoekers voorspellen dat we in het het jaar 2030 een gemiddelde leeftijd van 85 jaar bereiken voor dat we overlijden.

De meest voorkomende doodsoorzaak waar mensen aan overlijden in Nederland

In Nederland overlijden gemiddelde de meeste mensen aan kanker. Per jaar  jaar overlijden er 40.000 mensen aan kanker of een vorm van kanker. Hierbij is longkanker bij mannen en bij vrouwen de meeste voorkomende oorzaak van overlijden. Hierbij zijn in Nederland en België zijn hart- en vaatziekten de twee oorzaak van overlijden en per jaar sterven er in Nederland gemiddelde tussen de 30.000 en 35.000 mensen aan hart en vaat zieksten. Hieronder staat een top 4 met daaronder de verdeling in procenten van de ziektes in Nederland.

  1. Kanker
  2. Hart- en vaatziekten
  3. Ademhalingswegen ziekten
  4. Zelfdodingen versus midlifecrisis
Geslacht en ziektebeeld Kanker Hart- vaat Ademhaling Letsel Psychisch Zenuw
mannen 34,7% 26,5% 10,9% 5,0% 3,7% 3,5%
vrouwen 27,2% 27,9% 9,7% 4,0% 8,3% 4,4%

De gemiddelde leeftijd van overlijden kun je verhogen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt proberen je levensduur te verlengen en gezonder te leven:

  1. Volg een gezonde levensstijl: eet een gezonde en gevarieerde voeding, beweeg regelmatig, rok niet en drink met mate.
  2. Vermijd gevaarlijke situaties: wees voorzichtig bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten en vermijd situaties die gevaarlijk kunnen zijn, zoals autorijden onder invloed of het nemen van onveilige routes tijdens het wandelen of fietsen.
  3. Zorg voor voldoende slaap: probeer elke nacht voldoende uren te slapen om goed uitgerust te zijn.
  4. Blijf mentaal en emotioneel gezond: werk aan je mentale en emotionele gezondheid door bijvoorbeeld te ontspannen, tijd door te brengen met vrienden en familie en problemen aan te pakken wanneer ze zich voordoen.
  5. Zoek medische hulp als dat nodig is: als je ziek bent of medische problemen hebt, zoek dan professioneel advies en behandeling om ze zo snel mogelijk op te lossen.

Check naast de gemiddelde leeftijd overlijden ook: