Gemiddelde hartslag tijdens slaap

Wij hebben gekeken wat de gemiddelde hartslag tijdens slaap is. Wat kunnen de gevolgen zijn van een lage hartslag tijdens de slaap. Wat is een normale hartslag tijdens het slapen?

Wat is de Gemiddelde hartslag tijdens slaap?

De gemiddelde rusthartslag van een mens is ongeveer rond de 70 slagen per minuut en de max hartslag bijvoorbeeld tijdens het sporten ligt is tussen de 160 en 200 slagen per minuut. De gemiddelde hartslag tijdens slaap is ongeveer 50 slagen per minuut. Hartslag word in volksmond ook wel polsslag genoemd.

Normale hartslag tijdens slaap

De normale hartslag tijdens de slaap is ongeveer 50 slagen per minuut. De hartslag daalt na het stijgen van de leeftijd.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een lage hartslag

In principe hoeft het een lage hartslag niet slecht te zijn. Men spreekt dan ook wel van een sporthart. Wanneer je hart te langzaam klopt, heeft het als gevolgd dat er te weinig bloed door het lichaam en de aderen wordt gepompt. Je kunt hierdoor duizelig, kortademig, zwak voelen, pijn op de borst en zelfs flauwvallen.

Een te lage rusthartslag kan komen door een verminderde pompfunctie van het hart. Hierbij kun je denken aan een verslechtering van de hartkleppen of een hartritmestoornis. Het dalen van de hartslag is iets wat hoort bij het verouderingsproces.

Je gemiddelde hartslag tijdens slaap

Je hartslag tijdens je slaap je slaap verandert veel. De gemiddeld hartslag tijdens slaap word bepaald door in welke slaapcyclus je bevind. Deze slaapcyclussen zijn onder te verdelen in:

1e NREM fase – lichte slaap
Overgangsfase tussen wakker zijn en slapen. Je gemiddelde hartslag tijdens slaap is ongeveer 60 slagen.

2e NREM-fase – lichte slaap
Begin van een echte slaap,  Je hartslag daalt naar is ongeveer 55 gemiddeld slagen.

3e NREM-fase – diepe slaap
Overgangsfase van lichte naar diepe slaap. Je gemiddelde hartslag tijdens slaap daalt naar 50 slagen en je ademhaling wordt onregelmatig. Je spieren in lichaam worden volledig ontspannen.

4e NREM-fase – diepe slaap
De diepste slaag en de ademhaling en hartritme zijn op zijn allerlaagst rond de 50 hartslagen per minuut

5e fase: REM- of droomslaap
Je bent aan het dromen hierdoor stijgt de ademhaling en hartslag en zijn veel onregelmatiger.

Je gemiddelde hartslag tijdens slaap & slaapkwaliteit

Waneer je een te lage hartslag tijdens het slapen hebt kan dat door ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen komen wat weer slaapstoornissen veroorzaakt. Daarnaast kunnen de volgende verbanden worden gelegd tussen trage rusthartslag & slaapstoornissen.

Check naast de gemiddelde hartslag tijdens slaap ook: