Gemiddelde prijs kwh

KWH is een afkorting die staat voor kilowattuur en is de eenheid van elektriciteit. Kwh wordt gebruikt in je elektriciteitsrekeningen. Alle energiemaatschappijen hanteren een verschillende prijs voor een kwh. Het is dus goed mogelijk dat je bij NUON meer voor 1 KWH moet betalen als bij bijvoorbeeld Essent, maar wat is de gemiddelde prijs KWH in Nederland eigenlijk?

De gemiddelde prijs voor 1 een kwh in Nederland

Wat is de gemiddelde prijs voor een 1 kwh in Nederland tegenwoordig 0,23 euro. Met de gemiddelde prijs kwh kun je berekenen wat jou energiekosten ongeveer zijn.

De gemiddelde prijs voor 1 een kwh in België

In België betaal je voor energie net iets minder en is de prijs voor een 1 kwh ongeveer tussen de 0,15 en 0,20 euro. De gemiddelde prijs kwh is in Belgie de afgelopen jaren meer gestegen dan in Nederland.

Is een 1 kwh steeds duurder aan het worden?

De prijs voor een 1 kwh is steeds in beweging. De prijs word bepaald door de vraag en aanbod naar energie. Bijvoorbeeld in strenge winters is de vraag bijvoorbeeld een stuk groter dan in zachte winters. Over het algemeen is de prijs voor 1 kwh wel wat duurder geworden.

Kwh verbruik gemiddeld per jaar

Het gemiddeld verbruik van een huishouden is rond 3.300 kwh per jaar. Wanneer je de afrekening krijgt zie je 3.300 x 0,23 = 759 euro. Ben je alleenstaande dan verbruik je ongeveer 600 kwh per jaar. Met de gemiddelde prijs kwh kun je dus zelf berekenen wat je kwijt bent aan kosten. Wil je meer gemiddelde energieverbruik weten?

Bekijk naast de prijs van een kWH ook eens: