Gemiddelde duur huwelijk

Als je gaat trouwen hoop je dat jouw huwelijk zal standhouden tot de dood je scheidt. Het is de mooiste dag van je leven, maar tegenwoordig loopt 1 op de 3 huwelijken op de klippen. Wij hebben gekeken wat de gemiddelde duur huwelijk in Nederland en België is.

Gemiddelde duur van een huwelijk

Van een huwelijk is de gemiddelde duur bij een scheiding in Nederland is ongeveer 14 jaar.

Huwelijken van 1 jaar

De meeste mensen denken goed na voordat ze gaan trouwen. Toch blijkt bij 1 op de 400 huwelijken dat de partner tegenvalt en toch niet de ware is en scheiding stellen binnen één jaar. Deze groep mensen haalt de gemiddelde duur van een huwelijk sterk omlaag en hebben vaak niet goed nagedacht of lang genoeg samengewoond om het getrouwde leven aan te kunnen.

Het kortste huwelijk ooit?

Een huwelijk van 50 jaar of het gemiddeld van 14 jaar is niet voor iedereen besteed. Het kortste huwelijk is in Amerika in 2005 geweest. Toen overleed een bruid aan een hartaanval na een 1 uur na het ja woord op de dansvloer. In Engeland was er ook een koppel Nicky Pearce (29) en zijn vrouw Tammy Driver (21) die maar 4 dagen getrouwd waren. Doordat Nicky Tammy sloeg tijdens de huwelijksnacht.

Het langste huwelijk

Het langste huwelijk staat op naam van de Amerikaanse Daniel Frederick Bakeman (110) en Susan Brewer ( 105). Het huwelijk duurde 91 jaar en 12 dagen. Zij trouwden nog maar 19 en 14 jaar oud toen ze trouwen in 1874. Dit is natuurlijk niet de gemiddelde duur huwelijk.

De meest voorkomende redenen voor echtscheiding zijn:

  1. Het gebrek aan aandacht en liefde tonen aan je partner;
  2. Communicatie: Het niet meer kunnen praten met elkaar
  3. Ontrouw, dus het vreemdgaan met een andere partner

Als je gaat scheiden gaat het niet altijd vlekkeloos,  15% van alle scheidingen loopt uit op haat en nijd en eindeloze juridische procedures.

Bekijk naast de gemiddelde duur huwelijk ook eens: