Wat is het gemiddelde buikvet bij een man en een vrouw

Buikvet is het randje vet om je middel, het is iets wat veel mensen liever niet hebben. De meeste mannen en vrouwen hebben het gemiddelde buikvet percentage, maar wat is gemiddeld als het om buikvet gaat en hoe train ik mijn buikvet er zo snel mogelijk af.

Wat is het gemiddelde buikvet?

Hoeveel buikvet is gemiddeld? Je kunt buikvet niet exact meten, maar wel je BMI dit geeft een goed beeld hoe wat je vetpercentage precies is. Wel kun je j eigen buikomvang opmeten met een meetlint. Ben je een man en is jouw buikomtrek meer dan 100cm? Dan heb je teveel buikvet en heb je last van overgewicht. Eigelijk is alles wat meer is dan 94 cm teveel buikvet. Wil je een gezonde hoeveelheid buikvet hebben dan man moet je buikomtrek onder de 94 cm zijn.

Hebben mannen of vrouwen minder buikvet?

Een gezond vetpercentage voor mannen is een vetpercentage tussen 8% en 17% en voor vrouwen tussen de 18% – 25%. Mannen hebben dus minder buikvet dan vrouwen. Veel buikvet of een hoog vetpercentage is niet alleen minder voor je gezondheid, maar ook ziet het er natuurlijk minder uit. Met teveel buikvet en dus een te hoog vetpercentage heb je een grote kans op  op hart en vaatziekten en diabetes.

Mannen met een vetpercentage hoger dan 17% hebben een stuk lager testosterongehalte. Je hebt testosteron nodig voor het opbouwen van spieren.Vrouwen die een vetpercentage hebben lager dan 18% hebben een een verhoogde kan op vruchtbaarheidsproblemen en problemen met de weerstand.

Hoe kan ik buikvet weg trainen

Veel mannen en vrouwen hebben de vraag hoe kan ik mijn buikvet weg trainen. Voordat je buikvet kunt weg trainen is het goed om te beseffen dat buikvet verbranden niet alleen maar minder eten is. Je moet het buikvet daadwerkelijk gaan verbranden door te sporten. Door de trainen raakt je lichaam in een bepaalde modus waardoor het sneller vetverband en je dus sneller buikvet verliest. Wil je echt je buikvet weg trainen lees dan dit artikel goed, want dan maak je kan om je buik weg te trainen en te verliezen. Het is niet makkelijk om vet rondom je buik te verliezen, maar het is zeker mogelijk.

Buikvet kwijtraken

Niemand wil teveel buikvet hebben. Zeker niet meer dan het gemiddelde buikvet. Je wilt het dus zo snel mogelijk weer kwijt raken. Buikvet kwijtraken kun je doen door gezond te eten. Eet veel eiwitten zoals:

 • Eieren
 • Kip, gevogelte, rund, lam, varken, etc.
 • zalm, haring, sardientjes, makreel, paling en kabeljauw
 • Bonen

Verlies extra buikvet door gezonde vetten te eten:

 • Extra vierge olijfolie
 • Kokosolie
 • Palmolie

Eet complexe koolydraten:

 • Groente
 • Fruit
 • Gedroogd fruit
 • Noten en zaden
 • Quinoa, bruine rijst en zoete aardappelen
 • Glutenvrije havermout en granola
 • Donkere chocolade met meer dan 75% cacao 

De soorten buikvet, onderhuids vet en orgaanvet

Elk mens en lichaam heeft een onderhuids vet en orgaanvet. Ook mensen die veel sporten en een sixpack hebben, dit is natuurlijk. Het onderhuidse vet is het vet wat tussen de spieren en de huid zit. Je kunt het herkennen, omdat je het zelf kunt vastpakken. Daarnaast heb je orgaanvet, dit zit rond je belangrijkste organen zoals:  het hart, de longen, de maag en de lever. Dit orgaanvet zorgt voor bescherming en vangt klappen op. Ook zorgt organen vet voor je hormoonhuishouding. Net als met zoveel dingen, je lichaam heeft dit organen vet nodig. Het teveel aan orgaanvet is dan weer niet gezond, want teveel vet zorgt ervoor dat je buik naar buiten wordt gedrukt. Dat is niet het enige een verhoogt percentage vet tussen je organen vergroot de kans op op een te hoge bloeddruk en cholesterol, maar ook  hart- en vaatziekten en zelfs kanker. De combinatie van veel onderhuids vet en teveel orgaanvet zorgt ervoor dat je een dikke buik krijgt.

Afvallen buik

Waneer je wilt afvallen en een slankere buik wilt, is het goed om te beseffen waarom je een snel een dikke buik krijgt. Vrijwel iedereen met een te dikke buik eet meer calorieën dan hij of zij verbrandt. Alle caloriën die je niet verbruikt slaat je lichaam op als vet. Je lichaam maakt met name buikvet aan door het cortisolhormoon. Het cortisol hormoon is een stresshormoon die actief wordt zowel bij mannen als bij vrouwen. Het cortisol hormoon wordt veel aangemaakt bij stress, slechte voeding of weinig slaap. Dit is een soort van veiligheidssysteem van je lichaam dat ervoor zorgt dat je een reserve houdt.

Een onderzoek van de Yale Universiteit heeft bij het cortisol hormoon een nieuwe functie ontdekt. Ze hebben ontdekt dat hoge waardes van cortisol de werking van het lichaam van binnen verandert. Het lichaam slaat daardoor zijn energie op rond de  buikstreek. Niet alleen slaat cortisol buikvet op het verhoogt je ook eetlust, waardoor je meer eet en waarschijnlijk nog dikker wordt. Een onderzoek vanuit Harvard Universiteit heeft aangetoond dat een dikke buik je hormonen huishouding nog verder uit balans kan brengen. Met een hormonen huishouding die niet in balans is heb je last van de volgende symptomen:

 • Je blijft eten ook terwijl je al vol zit
 • Je houd vet vast op je lichaam en vooral buikvet
 • Je vet wat je hebt opgebouwd niet snel verbrandt tijdens het trainen

Eigelijk heeft cortisol veel slechte invloeden op je buikvet, maar daarnaast verlaagt het je libido, is het slecht voor je botten, je spiermassa, kun je problemen krijgen met schildklier en heb je lacht van negatieve stemmingen. Daarom is het belangrijk om je cortisol te verlagen sla je maak je de randen van de vetcellen in je buikstreek kapot die eerst nog dik leken.

Het  lichaam maakt door een te hoog corisol dus sneller buikvet aan. Je eet meer dan kan verbranden, maar door je cortisol te verlagen kun je het aantal vetcellen in je buikstreek verlagen en verliezen.

Kan ik buikvet wegkrijgen met speciale oefeningen?

Je kunt buikvet zeker wegkrijgen door gezonde voeding te eten en veel te sporten kun je buikvet verbranden. Dit betekent niet zoals veel mensen dat je extreem veel buikspieroefeningen moet gaan doen. Het gaat er juist om om je hele lichaam te trainen om buikvet te verbranden. Beenspieren zijn veel grotere spier dan je buikspieren en verbranden daardoor veel meer vet en dus ook buikvet. Het maakt dus niet uit welke oefening je doet, als je maar oefeningen doet. Natuurlijk moet je wel je buikspieren trainen bij je buik voor een verstevigende functie. Het helpt bij je houding en rugproblemen, maar met alleen buikspieroefeningen ga je niet buikvet wegkrijgen. Wil je dus je buikvet buikvet verbranden doe naast buikspier oefeningen ook cardio en krachttraining.

Hoe kan ik buikvet verliezen en snel afvallen

Wil je je vetpercentage verlagen en je buikvet verliezen? Dan zul je toch echt het vet moeten verbranden. Door goede voeding te eten waardoor je afvalt zul je sneller een slanke buik krijgen. Daarnaast wil je je  cortisol hormoon waardes in je bloed verlagen. Door je corisol te verlagen zul je sneller buikvet gaat verbranden.

Vermageren buikvet met de juiste voeding

Het gewicht van mannen en vrouwen wordt voor 80% bepaald door voeding en het aantal calorieën dat je tot je neemt. Dat betekend dus dat maar 20% door sporten en beweging wordt bepaald. Dus het verliezen van buikvet word dus het meest bepaald door gezond te eten. Wil je snel buikvet verliezen en je fitter voelen dan is sporten natuurlijk de beste optie.

Hoe kan ik het beste buikvet verbranden?

Buikvet wordt veroorzaakt door calorieën die worden opgeslagen. Deze calorieën vind je in enkelvoudige koolhydraten. Je kunt koolhydraten verdelen in twee soorten, enkelvoudige en complexe koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten zijn vooral de boosdoeners, je vind ze vooral in brood, zuiker,  pasta, rijst, snoep, chips, aardappelen, en graanproducten. Dit zijn koolydraten die je beter niet kunt eten. Eet daarom koolhydraatarm en eet complexe koolhydraten. Deze zitten in havermout, pitten, groente, fruit, noten & zaden, quinoa, bruine rijst en zoete aardappel. Je kunt dus wel koolhydraten eten zolang het maar neit de enkelvoudige zijn.

Probeer daarom de volgde maaltijden te vervangen met:

 • Eet geen brood maar als ontbijt, maar eet havermout met kwark of amandelmelk met blauwe bessen
 • Eet ook geen brood tijdens de lunch, maar eet een salade met avocado en andere groentes