Gemiddelde prijs keuken

Waneer op zoek bent naar een nieuwe keuken. Je kunt een zo dure keuken vinden wat je zelf wilt. Er zijn keukens van 1.000 tot wel 100.000 euro.

gemidelde prijs keuken

De keuken is het kloppende hart van elk huis en investeren in een nieuwe keuken is een belangrijke beslissing. Dit artikel biedt inzicht in de gemiddelde prijzen van keukens in Nederland, de variabelen die deze beïnvloeden, en handige tips om binnen je budget te blijven.

Gemiddelde prijs keuken in Nederland

De gemiddelde prijs van een nieuwe keuken in Nederland kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals grootte, materialen, stijl en gekozen merk. Volgens een recent onderzoek van de Consumentenbond betaalt de gemiddelde Nederlander tussen de €10.000 en €20.000 voor een nieuwe keuken.

Je kunt een keuken natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Wil je bijvoorbeeld een design keuken dan betaal je een stuk meer.  De apparatuur maakt een keuken duur, vaak kun je bij de goedkopere keukenboeren veel afdingen op de prijs van een keuken. Met name op de kasten in een keuken zit een grote marge, probeer hier op in te spelen. Ga nooit meteen in op een aanbieding, maar kijk even rond om de beste prijs voor jouw keuken te krijgen. Soms word je onder druk gezet om direct te tekenen, ga hier nooit op in. Je zult zien wanneer je daar niet mee akkoord gaat dat de verkoper bij draait. De verkoper wil jou inmiddels de keuken voor een zo hoog mogelijk prijs verkopen en jou voor de laagste prijs. Dit is een spel en zo moet je het ook zien, deze techniek word ook vaak toegepast badkamers en er is genoeg aanbod dus gebruik het in de onderhandeling voor je keuken.

Wat bepaald de gemiddelde prijs van een keuken?

De gemiddelde prijs voor een keuken is afhankelijk van een aantal zaken. De grootte en de afmeting, maar ook het type apparatuur, het merk, het materiaal voor het keukenblad. Kook je op gas of elektriciteit. Ook de installatiekosten van de keuken dragen bij aan het gemiddelde. Wanneer je een keuken gaat aanschaffen is het goed om te bepalen wat je maximaal wilt uitgeven. Een aanrechtblad of apparatuur of een designkraan kunnen een keuken erg duur maken.

Gemiddelde Kosten van Keukens

De prijs van een keuken kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de keuken, het materiaalgebruik, het merk, en extra functies. Over het algemeen kun je de volgende prijsklassen verwachten:

 1. Basiskeukens: €3.000 – €8.000
 2. Gemiddelde Keukens: €8.000 – €20.000
 3. Luxe Keukens: €20.000 en hoger

Gemiddelde Kosten van Keukens met Kookeiland

De prijs voor een keuken met kookeiland kan variëren, afhankelijk van diverse factoren. Over het algemeen kun je de volgende prijsklassen verwachten:

 1. Basis Kookeiland Keukens: €10.000 – €15.000
 2. Gemiddelde Kookeiland Keukens: €15.000 – €30.000
 3. Luxe Kookeiland Keukens: €30.000 en hoger

Factoren die Prijzen Beïnvloeden

 1. Keukenopstelling: Een L-vormige keuken kan voordeliger zijn dan een kookeiland of U-vormige keuken.
 2. Materiaalkeuze: Materialen zoals graniet en marmer kunnen duurder zijn dan laminaat of kunststof.
 3. Apparatuur: Hoogwaardige apparatuur en merknamen dragen bij aan de kosten.
 4. Extra’s en Aanpassingen: Inbouwapparatuur, speciale lade systemen en andere aanpassingen verhogen de prijs.

Tips om de prijs van een keuken laag te houden

 1. Stel Realistische Prioriteiten: Identificeer de essentiële elementen en compromissen die je kunt sluiten.
 2. Vergelijk Prijzen: Bezoek verschillende keukenwinkels en vergelijk prijzen om de beste deals te vinden.
 3. Seizoensaanbiedingen: Profiteer van kortingen tijdens bepaalde seizoenen of speciale aanbiedingen.
 4. Eigen Montage: Overweeg zelfmontage om kosten te besparen, indien mogelijk.

Gemiddelde prijs keuken Duitsland

Veel Nederlanders die vlak bij de grens wonen, maar ook andere Nederlanders kopen een keuken in Duitsland. In Duitsland is gemiddelde prijs voor een vergelijkbare keuken een stuk lager is. De gemiddelde prijs voor een keuken kan in Duitsland wel 30% lager zijn. Let wel op dat je met een erkende vakman in zee gaat.

De duurste keuken ter wereld

In London vind je de duurste keuken ter wereld. Het zijn design keuken van Marazzi Designs en deze keukens kosten 345.000 euro. De hoge prijs is komt vooral door de met krokodillenleer beklede deurtjes en al het vergulden materiaal dat in de keuken verwerkt is.

Gemiddelde bruto keukenprijs en netto keukenprijs

Wanneer je naar een keukenzaak gaat kom je in aanraking met met bruto keukenprijzen en netto keukenprijzen. Dit kan nog al verwarrend zijn tijdens het  onderhandelen op je keuken. Vraag hierom altijd om de nettoprijs zodat je weet waar je aan toe bent.

Tips om te besparen op de aanschaf van een keuken.

Hoewel een nieuwe keuken een grote uitgave kan zijn, zijn er verschillende manieren waarop je kunt besparen. Hieronder vind je een lijst met tips:

 1. Kies voor een eenvoudige stijl: Een eenvoudige keuken in een neutrale kleur kan veel goedkoper zijn dan een keuken met veel opvallende elementen of een unieke stijl.
 2. Kies voor standaard maten: Keukens die speciaal op maat gemaakt zijn, zijn vaak veel duurder dan keukens die in standaard maten verkrijgbaar zijn.
 3. Vergelijk prijzen: Er zijn veel verschillende keukenleveranciers in Nederland, dus het is belangrijk om prijzen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.
 4. Kies voor een doe-het-zelf-project: Als je handig bent, kun je besparen door een keuken zelf te installeren. Dit kan veel goedkoper zijn dan een professioneel bedrijf inhuren.
 5. Overweeg tweedehands: Er zijn veel tweedehands keukens te koop die in prima staat zijn. Dit kan een goede optie zijn als je op zoek bent naar een goedkopere keuken.
 6. Investeer in kwaliteit: Kies voor kwalitatief hoogstaande materialen en apparaten. Dit kan op de lange termijn besparen, aangezien goedkopere materialen en apparaten vaak sneller aan vervanging toe zijn.

Het investeren in een keuken is een persoonlijke keuze die moet passen bij je behoeften en budget. Door inzicht te krijgen in de gemiddelde prijzen en slim te budgetteren, kun je een keuken vinden die zowel functioneel als esthetisch bevredigend is. Onthoud dat een goede voorbereiding essentieel is voor het realiseren van jouw ideale keuken.