Gemiddeld energieverbruik per jaar

Elk jaar krijgen we de afrekening van ons energieverbruik per jaar in bus. Wij hebben gekeken wat het gemiddeld energieverbruik per jaar, en per huishouden in Nederland is. Ook laten we zien hoe je kunt besparen op je energieverbruik.

Hoe hoog is het gemiddeld energieverbruik per jaar?

Bij een gemiddeld energieverbruik per jaar is het nemen het gemiddelde van alle huishoudens. Jou jaarverbruik van energie hangt af van een aantal factoren. Hoe groot is je huis en wat is de ligging. Hoe groot is je huishouden en wat is je energie gedrag. Wat voor soort verwarming heb je en is je huis geïsoleerd. Het NIBUD heeft gemiddeld energieverbruik per jaar uitgerekend.

Gemiddeld energieverbruik per jaar, per huishouden

Onderstaande opsomming geeft het gemiddeld energieverbruik per jaar en per grootte van huishouden weer.

  • 1 persoons huishouden verbruiken 2000 kWh en 1400 m3
  • 2 personen in een huishouden verbruiken 2500 kWh / 1600 m3 gas
  • 3 personen in een huishouden verbruiken 3500 kWh en 1800 m3
  • 4 persoons huishouden 5000 kWh en 2300 m3 gas
  • 5 persoons huishouden of groter 6000 kWh en 3500 m3 gas

Hoe hoog is mijn gemiddeld stroomverbruik per jaar?

We hebben dus gezien dat het jaar verbruik van je energie bestaat uit stroom en gas. Je stroomverbruik hangt met name af van van de grootte van het huishouden. Een 2 persoons huishouden verbruikt en stuk minde dan een 5 persoons huisdhouden.  Ook wat voor elektrische apparaten je in huis hebt is belangrijk. Met name hoe zuinig ze zijn.

Buiten je verbruik kosten moet je in Nederland ook energiebelasting betalen. Je krijgt hiervan wel een deel terug. Dit bedrag word verekend met je jaarlijkse energierekening. In 2013 was de verrekening 385,53 euro.

Hier onderstaan het gemiddeld verbruik van gas per jaar, per huishouden volgens het NIBUD:

Gasverbruik per type woning Het verbruik per jaar
Woningtype 2013 2009
Vrijstaande woning 2220 m³ 2516 m³
2-onder-1-kap 1670 m³ 1733 m³
Hoekwoning 1590 m³ 2079 m³
Tussenwoning 1350 m³ 1469 m³
Flat 900 m³ 845 m³
Totaal gemiddeld 1440 m³ 1576 m³

Wil je besparen op je gasverbruik dan zijn alternatieven zoals als een warmtepomp of infraroodverwarming een goeie optie.

Hoe hoog is mijn gemiddeld gasverbruik per jaar?

Je gasverbruik per jaar hangt met name af van het woningtype. Natuurlijk ook het aantal bewoners en het weer in het jaar van je rekening hebben invloed. Welke deal heb je met je energieleverancier voor je gastarief bepalen de hoogte van je gasrekening.

Je kunt zelf zien wat je jaarverbruik van gas is deze heb je van je huidige leverancier ontvangen. Een gemiddeld huishouden verbruikte aan gas per jaar in 2013 1440 m³. Is jou gasverbruik veel hoger? Dit kan komen doordat je huishouden en stuk groter dan het gemiddelde van 2,2 personen. Of misschien hen je een onzuinige cv-ketel of je stookt gewoon meer dan gemiddeld.

Het gasverbruik per jaar gaat met name naar de centrale verwarming, geiser, gaskachel, boiler en het koken. Maar de grootste verbruiker voor gas blijft de verwarming. Meestal verbruik je het meestal gas op de koudste dagen van het jaar. Je energie rekening valt een stuk lager uit wanneer de winter zachte is.

Het gemiddeld verbruik per apparaat en per jaar

Het gemiddeld verbruik per apparaten hangt met name af van het type apparaat.  Hier kun je het verbruik van alle elektrische apparaten zien. Niet elke huishouden gebruikt alle een apparaat even vaak. Een groot verbruiker is een elektrische boiler met een grootte van 80 tot 100 liter. Deze boiler verbruikt wel 1900 kWh per jaar. Buiten een boiler is een tropisch aquarium ook een grootverbruiker. Wasdrogers,  2 deurs koelkasten of keramische en inductie kookplaten zijn apparaten die ook veel stroom verbruiken in je huishouden. Tv worden steeds groter en verbruiken ook meer ondanks de led techniek. Computers en laptops zijn met 146 kWh per jaar ook groot verbruikers als we kijken naar audio- en videoapparatuur. Waar veel mensen niet van weten is dat het verbruik van de mechanische ventilatie in een huishouden ook een flinke verbruiker is. Je kunt deze beter vervangen en elke maand 10 tot 15 euro besparen. Dan verdiend je de aanschaf terug in 2 jaar.

Hoeveel kan ik met lampen besparen op mijn energieverbruik per jaar?

Op het gemiddeld verbruik van een lamp kun je besparen door spaar of led lampen te gebruiken in plaats van gloeilampen. Hiermee verbruik je rond de 75% minder stroom. Buiten het lagere verbruik gaan ze ook langer mee en hebben dezelfde lichtopbrengst. Een nadeel is dat aanschafprijs hoger is dan van een gloeilamp. Maar dit verdien je snel terug in verbruik en de branduren. Bekijk het alle gemiddelden van de lamp.

Check naast het gemiddeld energieverbruik per jaar ook: