Gemiddeld waterverbruik in Nederland

Op het gemiddeld waterverbruik is de grootte van het gezin sterk van invloed. In een huishouden gaat ongeveer 35% van het water gaat op aan douchen en en in bad zitten. De rest verbruiken we met met simpelere taken zoals afwassen en tanden poetsen, wij hebben uitgezocht wat het gemiddeld waterverbruik in Nederland en België is.

Water is een van de meest essentiële grondstoffen voor ons dagelijks leven. In Nederland en België is het vanzelfsprekend dat we toegang hebben tot schoon drinkwater. Echter, het gebruik van water is niet zonder gevolgen. Het kan bijdragen aan de uitputting van grondwaterreserves en kan een belasting zijn voor het milieu. In dit artikel zullen we kijken naar het gemiddelde waterverbruik in Nederland en België, en welke factoren hierop van invloed kunnen zijn. We zullen ook enkele tips geven om water te besparen.

Gemiddeld waterverbruik in Nederland per persoon

Het gemiddelde waterverbruik van een normaal gezin is ongeveer 182 m3 per jaar. Het Gemiddeld waterverbruik in Nederland per huishouden neemt nog steeds toe. Wil je naast het gemiddeld waterverbruik meer besparen bekijk dan ook eens het stroomverbruik en het energieverbruik, het gasverbruik en ook ook apparaten die veel energie vragen zoals het verbruik elektrische apparaten.

Gemiddeld waterverbruik in België per persoon

Het gemiddelde waterverbruik in België is lager dan in Nederland, met een gemiddelde van ongeveer 98 liter per persoon per dag. Dit is echter nog steeds hoger dan het Europese gemiddelde. Het lagere waterverbruik in België is deels te verklaren door de relatief hoge tarieven voor water. Bovendien hebben veel huizen in België waterbesparende voorzieningen, zoals dubbele spoelknoppen op het toilet.

Gemiddeld waterverbruik

Gemiddelde waterverbruik per huishouden

Het gemiddelde waterverbruik hangt sterk af met hoeveel personen je in een huis woont. In onderstaande tabel kun je zien wat het gemiddelde waterverbruik is na mate het huishouden groter word.

Gemiddeld waterverbruik aantal personen:

Hier staan het waterverbruik per persoon, ben je benieuw wat een gezin aan water verbruikt.

1 persoon
45 m3 – € 9,-
2 personen
91 m3 – € 13,50
3 personen
137 m3 – € 18,-
4 personen
169 m3 – € 21,-
5 personen
201 m3 – € 25,-

Gemiddelde waterverbruik per persoon

Uit onderzoek blijkt dat we dagelijks gemiddeld per persoon 121 literwater verbruiken.

Waterverbruik besparen

Wil je op je waterverbruik besparen. Bekijk dan eens de water besparingstips, dit scheelt je snel honderden euro’s. Met deze tips kunt u al snel flink wat water besparen. Zo draagt u bij aan een duurzamer gebruik van water.

 1. Repareer lekkende kranen en leidingen Een druppelende kraan kan tot wel 15 liter water per dag verspillen. Het repareren van lekkende kranen en leidingen is daarom een effectieve manier om water te besparen.

 2. Korter douchen Douche niet langer dan nodig is en gebruik een waterbesparende douchekop. Dit kan al snel tientallen liters water per dag besparen.

 3. Gebruik een toilet met waterbesparende spoeltechnologie Moderne toiletten gebruiken veel minder water dan oudere modellen. Door een toilet met waterbesparende spoeltechnologie te gebruiken, kunt u tot wel 50% op het waterverbruik besparen.

 4. Gebruik de wasmachine en vaatwasser efficiënt Wasmachines en vaatwassers kunnen veel water verbruiken. Gebruik ze alleen wanneer ze vol zijn en kies voor de eco-stand of een kort programma. Ook kunt u het voorwasprogramma overslaan en de vaat of was vooraf even afspoelen onder de kraan.

 5. Gebruik een regenton Het opvangen van regenwater in een regenton is een goede manier om water te besparen. Dit water kan worden gebruikt voor het besproeien van planten of voor het wassen van de auto.

 6. Gebruik een bezem in plaats van een tuinslang Een tuinslang kan veel water verspillen. Gebruik daarom een bezem om uw terras, oprit of stoep schoon te maken.

 7. Vang het water op bij het koken Het water dat u gebruikt om groenten te koken kan worden opgevangen en gebruikt worden als bouillon of voor het bewateren van kamerplanten.

 8. Hergebruik water Gebruik water dat u normaal gesproken zou weggooien, bijvoorbeeld het water uit uw drinkflesje, om planten mee te besproeien.

 

Factoren die van invloed zijn op het waterverbruik

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het waterverbruik in Nederland en België. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren op een rijtje gezet:

 • Type woning: vrijstaande huizen hebben doorgaans een hoger waterverbruik dan appartementen, vanwege het grotere oppervlak en het hogere aantal bewoners.
 • Gezinsgrootte: het waterverbruik is hoger bij huishoudens met meer personen, omdat er meer mensen zijn die water gebruiken.
 • Leeftijd: het waterverbruik is hoger bij jongeren en bij ouderen, vanwege het gebruik van meer water bij het douchen en het baden.
 • Gebruik van apparaten: het gebruik van apparaten zoals de wasmachine en de vaatwasser kan bijdragen aan een hoger waterverbruik.
 • Tarieven: de tarieven voor water hebben invloed op het waterverbruik. Hoe hoger de tarieven, hoe meer mensen geneigd zijn om water te besparen.

Gemiddelde waterverbruik per dag per persoon

Het waterverbruik per persoon komt met name door apparaten als een vaatwasser en de wasmachine. Ze worden wel steeds zuiniger en verbruiken daardoor minder water.

Het meeste water verbruiken we tijdens het douchen, ongeveer 48,5 liter. Naast de douche is ook het toilet een groot verbruiker per dag gemiddeld 33,7 liter water. Per keer dat je doorspoeld spoel je gemiddeld 6 liter water weg. Voor apparaten in het huishouden verbruiken we per dag 15,4 l water. Zo zie je dat het gemiddeld waterverbruik in Nederland per persoon aardig hoog is.

Gebruik per persoon per dag

Bad: 2,8 L
Douche: 48,5 L
Wastafel: 5,0 L
WC: 33,7 L
Wasmachine of vaatwasser: 15,4 L
Afwassen met de hand: 6,1 L
Eten maken: 1,4 L
Drinken: 1,8 L
Overig: 5,3 L

Wat leuke weetjes over waterverbruik

 • In steden wordt vaker en meer gedoucht dan in de rest van Nederland.
 • Als we onder de douche staan doen we dat gemiddeld per persoon 8 minuten.
 • Bijna de helft van de huishoudens is in het bezet van een waterbesparende douchekop. Met deze douchekop bespaar je 1,8 liter water per minuut.
 • Waneer we niet thuis douchen dan douchen we gemiddeld 3 minuten wanneer we thuis douchen.
 • Het verbruik aan de wastafel is niet gewijzigd in de laatste jaren. Maar het badverbruik is erg afgenomen wel douchen we meer.
 • 50% van de mensen wast na het plassen altijd de handen hun handen.
 • De wasmachines zijn veel zuiniger geworden. In 2001 gebruikte een machine nog 80,3 liter en in 2010 maar 55,6 liter per wasbeurt.
 • Wanneer we met de hand afwassen verbruik je gemiddeld 9,1 liter. Dan is het gemiddelde verbruik van, 15,8 L van een vaatwasser een stuk meer.

Bekijk buiten het gemiddeld waterverbruik in Nederland ook eens: