Gemiddeld aantal ademhalingen

Om te kunnen leven halen we adem. Als we adem halen om zuurstof in onze longen te krijgen. De zuurstof die je in ademt word daarna via het bloed door je lichaam verspreid. Wij hebben gekeken wat het gemiddeld aantal ademhalingen per leeftijd en per minuut is. Want kinderen en baby ademen bijna 2 keer zo vaak als volwassenen.

Het gemiddeld aantal ademhalingen van een mens per minuut

Het gemiddeld keer dat een mens per minuut ademhaalt hangt met name af van de leeftijd van de persoon. Des te ouder je wordt hoe minder vaak per minuut je gaat ademhalen. Wat is een goede ademhaling hoor ik je zeggen.

Het Ademhalingen per minuut en per leeftijd:

  • Baby van 0 tot 1 jaar halen 30 tot 40 ademhalingen per minuut
  • Kinderen 1 tot 3 jaar halen 23 tot 35 ademhalingen per minuut
  • Kinderen 3 tot 6 jaar  halen 20 tot 30 ademhalingen per minuut
  • Kinderen 6 tot 12 jaar halen 18 tot 26 ademhalingen per minuut
  • Kinderen 12 tot 17 jaar halen 12 tot 20 ademhalingen per minuut
  • Volwassenen halen gemiddeld 8 tot 20 ademhalingen per minuut

Waneer je ademt hoeveel ml lucht adem je per keer dan in?

Wanneer je het aantal inademing in rust bekijkt dan wordt per ademhaling ongeveer 300 ml tot 500 ml lucht ingeademd.

Wat kun je doen tegen een te snelle ademhaling

Wanneer je ademfrequentie hoger ligt dan het gemiddeld aantal ademhalingen dan kan dat negatieve invloeden hebben. Als je een te hebt snelle ademhaling is het meestal een reactie van je lichaam op van stress. Het te vaak ademen kan leiden tot klachten zoals rugpijn, slapeloosheid en een slechte concentratie. Je kunt cursussen volgens zodat je een rustigere ademhaling krijgt.

Ademhaling bij hardlopen

Als je een inspanning doet moet je meer zuurstof binnen je lichaam krijgen. Je lichaam gaat sneller adem halen en ook dieper ademhalen. Iemand met een betere conditie ademt vooral dieper. Als je regelmatige traint worden je longblaasjes sterker gemaakt. Hoe meert je traint des te betere ademhalingsspieren je krijgt. Met betere spieren hoef je minder snel adem te halen bij een inspanning. Wat leuk is dat de meeste sporters een vast ritme met de ademhaling. De frequentie van ademhalen tijdens het hardlopen is tijdens 2 tot 3 stappen je inademt en uitademt.

Hoe verloopt je ademhaling precies?

Hoe verloopt een ademhaling precies en hoeveel ml adem je in. Bij het inademen bewegen de buitenste tussen ribspieren en het middenrif. Als je ademt reguleert het middenrif de buikademhaling. Als je uitademt wordt het middenrif naar boven geduwd door je buikspieren. De binnenste tussen ribspieren werken ook mee bij uitademing. Het ademhalen word geregeld in het centraal zenuwstelsel.

Check naast het gemiddeld aantal ademhalingen van een mens per minuut ook eens: