Gemiddeld energieverbruik bedrijfspand, wat zijn de gemiddelde energie kosten van een bedrijfspand

Wij vergelijken energie voor de zakelijke markt. Veel ondernemers lopen met de vraag, wat is ongeveer het gemiddeld energieverbruik van een bedrijfspand? Je wilt natuurlijk weten wat je kwijt bent aan energiekosten om een winstgevende onderneming op te bouwen. De gemiddelde energiekosten van een huishoudens zijn gemakkelijk te vergelijken. Er zit net als in elk bedrijfspand of woning verschil in verbruik, oppervlakte en isolatie. Maar je kunt vaak voor het aantal gezinsleden een goede schatting voor de energie kosten. Per bedrijfspand kun je de gemiddelde energiekosten niet goed vergelijken. Doordat er bij een bedrijfspand meer factoren zijn die het energieverbruik kunnen beïnvloeden. Wij hebben geprobeerd gemiddeld energieverbruik per bedrijfspand in kaart te brengen?

Gemiddeld energieverbruik bedrijfspand

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft onderzoek gedaan naar de energiekosten voor een bedrijfspand, maar daar kun je als ondernemer niet echt wat mee. Het blijft afhankelijk van je bedrijfspand in welke branche je opereert en welk energiecontract je met je bedrijf hebt afgesloten. Tegen welke tarieven en hebben ze energie vergeleken of word er uitgegaan van gemiddelde energiekosten. Per industrie verschilt het jaarverbruik enorm. Heb je bijvoorbeeld alleen een kantoor of ben je een mkb. Bezit je een winkel en kantoor? Gebruik je het pand zakelijk en prive, of ben je zzp’er en gebruik je een deel van huis of een apart gebouw op je erf.

Hieronder hebben we deze factoren meegenomen in een tabel per bedrijfspand.

Gemiddelde energiekosten bedrijfspand

De gemiddelde energiekosten verschillen per type bedrijf. Zo is een zpp’er gemiddeld 160 euro aan energiekosten kwijt, en betaald eenmanszaak gemiddeld 460 euro. Het mkb betaald gemiddeld 2250 euro aan energiekosten voor zijn bedrijfspand.

Gemiddeld energieverbruik bedrijfspand vergelijken zakelijk energie.

Je kunt je energieverbruik laten vergelijking op maat. Hier kun je het beste zakelijke energiecontract voor je bedrijf vinden. Het kan het verschil tussen succes al faillissement betekenen, dus zonder voor zo laag mogelijk energiekosten voor je bedrijf.

Gemiddeld energieverbruik bedrijfspand per sector

Per sector zit er veel verschil in het gemiddelde energieverbruik. Zo is in de detailhandel het gemiddeld energie verbruik rond de 1080 euro en voor een kantoorpand 2250 euro per maand. Deze energiekosten zijn de kosten voor gas, water en stroom.  Een echte vergelijking per sector kun je niet goed doen, omdat de verschillende te groot zijn.

Gemiddelde energieverbruik bedrijfspand schatten of berekenen?

Hieronder staat een kort overzicht met de gemiddelde energiekosten per branche of sector:

Type Bedrijf GEMIDDELD JAARVERBRUIK stroom in (KWH) GEMIDDELD JAARVERBRUIK van GAS (M³) GEMIDDELDE ENERGIEKOSTEN PER JAAR GEMIDDELD BEDRAG PER MAAND
ZZP 3.500 kwh 1.750 m3 € 2.000 € 160
Eenmanszaak 10.000 kwh 4.000 m3 € 5.500 € 450
Winkel 35.000 kwh 10.000 m3 € 13.000 € 1.080
Kantoorpand 80.000 kwh 25.000 m3 € 27.000 € 2.250
Industrieel 150.000 kwh 50.000 m3 € 50.000 € 4.200

Wanneer je exacte je zakelijke energiekosten wilt weten? Is het verstandig om iemand langs te laten komen en verschillende offertes op te vragen. De bovengenoemde jaarverbruik per type bedrijf blijft een gemiddelde en hoeven niet overeen te komen met uw bedrijf, sector of branche.

Gemiddeld energieverbruik per branche

Het gemiddeld energieverbruik per branche is erg afhankelijk van verschillende factoren. Je hebt bijvoorbeeld winkels met grote koelcellen terwijl andere winkel dat niet nodig hebben. Nieuwe kantoorpanden zijn veel beter geïsoleerd en hebben energiezuinige led verlichting, maar je kunt ook in een oud kantoor zitten met een goedkopere huur die niet energie zuinig is.

Het blijft dus lastig om een gemiddelde te noemen het zou per branche onderzocht moeten worden. Je kunt er natuurlijk altijd voor zorgen dat je energiekosten zo laag mogelijk zijn. Door goed te vergelijken en een energiecontract met de laagste energietarieven af te sluiten dat het beste past bij je bedrijf.

Check naast het gemiddeld energieverbruik bedrijfspand ook: