Het energielabel van een huis of kantoor is een belangrijke indicatie van zijn energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid. In Nederland krijgt elk gebouw een label op basis van zijn energieverbruik, variërend van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). In dit artikel bespreken we het gemiddelde energielabel van huizen en kantoren in Nederland, wat een goed label is en hoe u uw gebouw kunt verbeteren om een hoger label te krijgen.
Wat is het gemiddeld energielabel woning in Nederland?
Het gemiddelde energielabel in Nederland Volgens gegevens van het CBS is het gemiddelde energielabel voor huizen in Nederland C. Voor kantoren ligt het gemiddelde energielabel op B. Dit betekent dat de meeste gebouwen in Nederland nog steeds verbetering nodig hebben op het gebied van energie-efficiëntie.
Ongeveer 20% van de woning heeft een energielabel tussen de A++ en B en 30% heeft een label C en 25% D. De overige 25% heeft label tot E tot en met F. Dus ga je een huis kopen en een hypotheek afsluiten is het goed om te kijken naar het label voor energie dat je huis heeft, dit kan je veel besparing op de kosten van gas water licht.
Wat betekend het energielabel van een woning voor mijn energieverbruik per m² per maand?
- A++ woning: 0,45 gigajoule
- A+ woning: 0,6 gigajoule
- A: minder: 1,05 gigajoule
- B woning: 1,3 gigajoule
- C woning: 1,6 gigajoule
- D woning: 2,0 gigajoule
- E woning: 2,4 gigajoule
- F woning: 2,7 gigajoule
- G woning: 2,9 gigajoule
Is het gemiddeld energielabel woning verplicht?
Een energielabel is verplicht wanneer je je huis gaat verkopen of verhuren. Per 2015 krijgt iedereen een gratis label krijgt op basis van landelijke woninggegevens. Met een energielabel is het goed te beoordelen hoe energiezuinig jouw woning is, en zal het met energielabel A meer opleveren dan energielabel F. Een woning met energielabel A kan op de lange termijn veel besparen op de energiekosten. De verwachting is dat een energielabel in de toekomst steeds meer invloed heeft op de waarde van je huis.
Kan ik het energielabel van woning berekenen?
De energielabels van woningen zijn er in klassen A++ wat erg zuinig is tot en met G zeer onzuinig. Het energielabel van een woning word door een adviseur berekend. Hiervoor word een energie-index gebruikt die op ingevoerde resultaten van de inventarisatie, het oppervlak van uw woning, die isolatie, het aantal bewoners en het standaard verbruik. Hoe lager de energie-index des te een groener het energielabel.
Wat zijn de factoren waardoor een energielabel word bepaald?
Een energielabel woning wordt onder andere bepaald op de volgende factoren:
- isolatie,
- HR++glas
- Zonnepanelen en zonneboiler
- isolatie van CV-leidingen
- Zuinige HR-ketel.
Ben je het niet eens met je vastgestelde energielabel van je woning dan kun je een label op advies laten opstellen.
Kun je het energielabel van je woning inschatten op bouwjaar?
Het energielabel van een woning kun je zeker in inschatten op basis van het bouwjaar. Des te ouder een woning, hoe lager het energielabel. hieronder staat het bouwjaar met de bijbehorende labels.
- Bouwjaar 2002 en later: label A
- Bouwjaar 2000 – 2001 label B
- Bouwjaar 1998 – 1999 label C
- Bouwjaar 1992 – 1997 label C,
- Bouwjaar 1984 – 1991 label D
- Bouwjaar 1979 – 1983 label E
- Bouwjaar 1977 – 1978 label F
- Bouwjaar 1976 – ouder label G
Wat is een goed energielabel?
Een “A”-label is het meest energie-efficiënte label en staat voor een zeer zuinig gebouw. Een “B”-label is ook acceptabel en energie-efficiënt. Voor huizen is een “C”-label de minimale vereiste, boven deze score is verbetering noodzakelijk. Voor kantoren geldt een “C”-label als onder de maat.
Het energielabel van uw huis of kantoor is een belangrijke indicatie van zijn energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Het gemiddelde energielabel in Nederland voor huizen is C en voor kantoren is B. Als u uw energielabel wilt verbeteren, kunt u stappen ondernemen zoals het investeren in energie-efficiënte verlichting en apparatuur, isoleren, zonnepanelen installeren en het gebruik van natuurlijke
Wat levert een hoger energielabel op?
Allemaal leuk een energielabel, maar wat levert een A-label nou eigelijk op? Als eerste heb je veel lagere energie verbruik kosten en vaste lasten. Het scheelt gemiddeld bij een hoekhuis hoekhuis met een E-label per jaar 1200 euro aan energiekosten ten opzichte van een A. Neem je dit over een periode van 10 jaar is dan bespaar je 12.000 euro ten opzichte van een huis met een F-label. Buiten het energieverbruik is heb je minder last van tocht en verhoogt het wooncomfort in je woning. Je kunt stellen dat een hoger energielabel een hogere huizenprijs oplevert.
Check naast het gemiddelde energielabel woningen in Nederland ook: